Johannan kuulumiset nuorten maajoukkueleiriltä Saariselältä

17.11.2009

copyrights Johanna Ukkola
copyrights Johanna Ukkola
copyrights Johanna Ukkola
copyrights Johanna Ukkola

Seuramme nuorisokaartin hiihtäjätär, Johanna Ukkola, kutsuttiin Hiihtoliiton Pohjolaryhmästä mukaan nuorten maajoukkueryhmän marraskuiselle lumileirille Saariselälle. Seuraavassa voit lukea Johannan kuulumiset viikon mittaiselta leiriltä Lapista.

SAARISELKÄ 7.-14.11.2009

7.11 Ensimmäinen leiripäivä. Aloitimme hiihtotreeneillä, puolitoista tuntia vapaalla hiihtotavalla normaalia peruskestävyyshiihtoa. Teimme lenkin aikana lisäksi kymmenen 30 sekunnin kisavauhtista vetoa.  Treenien jälkeen kävimme syömässä ja lähdimme leiriavaukseen. Avauksessa meille kerrottiin kaikista mahdollisista leiriin liittyvistä käytännön asioista ja saimme leirilahjaksi valmentajilta urheilujuomia. Kävimme tutustumassa voitelutilaan ja teimme voitelijalle listan mihin merkkaamme aina millä suksilla haluamme hiihtää. Tämän jälkeen lähdimme omille kämpillemme suorittamaan venyttelyt ja iltapuuhat ennen nukkumaanmenoa.

8.11 Toisen leiripäivän aamuna emme lähteneet normaaliin leiritapaan aamulenkille vaan kipitimme kello 7.30 suoraan aamupalalle.  Aamiaisen jälkeen lähdimme vaihtamaan lenkkivaatteet päälle ja olimme hieman etuajassa ennen yhdeksää ladulla. Hiihdimme treeninä vajaa kolme tuntia perinteisellä tyylillä peruskestävyysvauhtia ja kävimme päälle hieman verryttelemässä juoksemalla. Treenin jälkeen söimme lounaan ja lähdimme kauppaan. Tarkoitus oli ostaa iltapalaa, mutta viihdyimmekin hieman pidempään kierrellen erilaisissa matkamuistomyymälöissä. Ostelimme joitain tuliaisia ja tarpeelliset ruokaostokset jonka jälkeen suuntasimme takaisin kämpillemme. Tämän jälkeen ohjelmassa oli vielä illalla lentopallon pelaamista ja venyttelyä ennen kuin päivä oli pulkassa.

9.11. Päivä alkoi reippaillen aamulenkillä, jolta suuntasimme aamupalalle tankkaamaan ravintoa treenejä varten. Aamupäivän treeninä oli vauhtikestävyys treeni vapaalla. Verryttelimme, jonka jälkeen teimme kolme 10 minuutin vauhtipätkää muutaman minuutin palautuksilla. Sitten loppuverryttelyt, pesulle ja syömään. Päivällä vietimme vapaata aikaamme päiväunilla nokoillen, tietokoneella chattaillen ja läksyjä tehden. Tämän jälkeen lähdimme tunniksi hiihtämään perinteistä ja päälle puolen tunnin pitokuntopiiri. Päivän toisten treenien jälkeen oli taas aika käydä syömässä päivällistä ja pian sen jälkeen lihashuolto.  Lihakset liikkuvina hölkkäilimme takaisin kämpillemme, jossa katselimme vielä hieman telkkaria ennen iltapuuhia ja nukkumaanmenoa. Humalaiset häiritsijät pihallamme haittasivat kuitenkin unemme saamista joten unen tulo kesti hieman tavallista kauemmin.

10.11 Myöhäksi venyneen edellisillan jälkeen olimme aamulla hieman väsyneempiä ja lampsimme vasta hieman ennen kahdeksaa aamiaiselle. Aamiaisen jälkeen olisi tehnyt mieli mennä jatkamaan unia, mutta lenkki kuitenkin kutsui joten vaihdoimme hieman harmistuneina hiihtovaatteet päälle ja suuntasimme ladulle. Aamupäivän ohjelmassa oli 2 tuntia perinteistä hiihtoa. Kun pääsimme ladulle, huono fiilis katosi heti ja lenkki tuntui mitä parhaimmalta. Otimme myös muutamia kuvaus pätkiä valmentajan kontrolloidessa hieman tekniikkaamme. Treenin jälkeen lämmin suihku ja syömään! Edellisyön huonot unet näyttivät merkkinsä päivällä, kun nukuimme yli tunnin päiväunet. Unien jälkeen täytyi nousta pesemään hieman pyykkiä ja tekemään koululäksyjä.  Iltapäivällä suuntasimme suksemme jälleen kohti latua, tällä odotti kertaa perinteisellä hiihtotyylillä kahden tunnin lenkki. Treeni hujahti jälleen erikoisen nopeasti, hyvällä fiiliksellä ja hyvässä seurassa. Lenkin jälkeen kävimme syömässä päivällistä ja menimme koneille hoitamaan kouluhommia ja vähän chattailemaan. Pian kello olikin jo sen verran että oli aika lähteä vaihtamaan lenkkivaatteet, tehdä lyhyt juoksuverryttely ja lähteä lihashuoltoon. Lihashuollon jälkeen lähdimme porukalla viettämään rattoisaa iltaa pizzeriaan. Ilta sujui nopeasti ja mukavasti, kunnes huomasimme kellon olevan sen verran että oli aika painua kämpille ja nukkumaan.

11.11 Leirin viides päivä ja puoliväli ohitettu. Aamupala kutsui, vaikka vatsa tuntui edelleen täydeltä edellisillan pizzan jälkeen. Tänään harjoituksena oli kolmen tunnin hiihto vapaalla, rennosti ja teknisesti PK:n alarajoilla. Hiihto tuntui hyvältä, joskin hieman väsyneeltä. Kun varsinainen treeni oli ohi, kävimme vielä kaverini kanssa ottamassa hieman maisema ja hiihtokuvia mäellä. Muutaman tunnin treenin jälkeen mäelle kipuaminen tuntui jo varsin raskaalta! Sormet ja varpaat jäässä kipitimme kämpillemme suihkuun ennen ruokailua. Tänään oli vain yksi harjoitus, joten loppupäivä oli vapaata. Kävimme koneella, teimme läksyjä, nukuimme pienet päiväunet ja puhuimme puhelimessa. Myöhemmin iltapäivällä kävimme syömässä päivällistä, jonka jälkeen vietimme hauskaa iltaa vähän isommalla porukalla.

12.11  Leiri alkaa kovaa vauhtia lähestyä jo loppua. Tänään meillä oli koko aamupäivä vapaata ja sen käytimme ”rentoutuen” läksyjen parissa. Puolen päivän aikaan pidimme läksytauon käyden syömässä lounasta ja teimme myös pikavisiitin tietokoneelle. Sen jälkeen oli aika pienille päikkäreille, ennen valmentajien haastattelua. Lähes puolituntisen juttelimme jokainen erikseen valmentajien kanssa, puhuen harjoittelustamme yms. Kun pääsin omasta haastattelustani, oli aika vaihtaa treenivaatteet ja lähteä hiihtämään. Tänään oli taas vuorossa VK-hiihto. Verryttelyjen jälkeen teimme kaksi 15 minuutin vauhtiosiota kymmenen minuutin väli palautuksella. Treenin jälkeen syömään  ja lihashuoltoa tekemään. Pian olikin jo nukkumaan meno aika.

13.11 Toiseksi viimeinen päivä alkoi kaikkien yhteisellä treenillä. Olimme koko porukka vetämässä nopeusvoima vetoja. Teimme aluksi muutamia vetoja tasaisella ja muutamia loivaan ylämäkeen kaikki omia vetoja tehden. Sen jälkeen otimme muutamia leikkimielisiä skaboja kolmen hengen ryhmissä yhteislähtönä. Laskimme myös lopuksi kilpaa jyrkkään mutka laskuun. Pari tuntia hujahti nopeasti ohi mukavassa harjoituksessa. Lounaan jälkeen lähdimme pienellä tyttöporukalla käymään Kaunispää-tunturilla katsomassa ja kuvaamassa maisemia. Maisemat olivat upeat ja sää kaunis pakkassää. Tunturilta tullessa kävimme hieman kiertelemässä vielä matkamuisto ja tuliaisputiikkeja täydentäen tuomisiamme. Ehdimme torkahtaa vielä hetken ennen iltapäivän treeniä. Ensin hiihdimme perinteisellä tunnin ja sen jälkeen teimme hieman pitokuntopiiriä. Illalla vielä pidimme leirin päätöksen.

14.11 Viimeisenä aamunamme heräsimme normaalia aikaisemmin ja menimme aamupalalle jo seitsemältä. Treeninä kolme tuntia perinteisellä hiihtotavalla rennosti hiihdellen. Hiihdimme Kiilopää-tunturille ja ladut olivat upeat. Saimme myös viihdykettä lenkillemme törmäten isoon porotokkaan, joka maleksi keskellä latua. Treeneistä tultuamme pakkasimme ja kävimme syömässä lounaan. Sitten alkoikin jo pitkä kotimatka kohti Kuopiota ja mahtava viikko oli ohi. Väsynyt mutta onnellinen olo.

Johanna Ukkola