Nuorten Suomenmestaruuskilpailu-urakka saatiin päätökseen normaalimatkan kilpailuilla Taivalkoskella viime viikonloppuna. Taivalvaaran vastarakennetun uuden hiihtostadionin ympäristössä päästiin hiihtämään keväisissä olosuhteissa, kun yöllä pakkanen paukkui -30 asteessa, mutta päivällä auringon paistaessa kilpailtiin -10 asteen upeassa pakkassäässä. Taivalvaaran uudet latu-urat olivat sopivan haastavat, kuten yleensä Suomenmestaruuskilpailutason kilpailuissa, mutta maasto on kaikille sama ja kuntotekijät ratkaisevat lopulta sijoituksen. Viikonlopun aikaan Siilinjärven Hiihtoseurasta kovinta vauhtia piti yllä N20 sarjan Johanna Ukkola, joka saalisti viikonlopulta pronssia vapaan 5 kilometriltä ja 4.sijan perinteisen 10 kilometriltä. Muutoinkin seuramme nuoret urheilijat saivat omalle tasolleen onnistuneita suorituksia viikonlopulta lukuunottamatta muutamia urheilijoita, joita ovat vaivanneet pitkittyneet sairastumiset talven aikana. Nuorten Suomenmestaruuskilpailujen jälkeen nuorilla on mahdollisuus kipailla vielä vapautuneesti kevään viimeisissä kilpailuissa hyvien hiihtokelien jatkuessa ja osa varmaan osallistuu vielä Kontiolahden yleisen sarjan Suomenmestaruuskilpailuihin huhtikuun puolessa välissä ennen siirtymäkautta tulevaan harjoituskauteen.
Neljä osakilpailua kattava alle 16-vuotiaiden hiihtäjien Pohjois-Savon Nuorisocup saatiin päätökseen Vieremällä viime lauantaina. Talven mittaan Siilinjärven Hiihtoseurasta oli mukana nuorisocupissa mukavasti useita eri hiihtäjiä: osa nuoristamme hiihti kaikki neljä osakilpailua ja osa kävi mittaamassa vauhtiaan yksittäisissä kilpailuissa - osa nuoristamme taisteli mitalisijoituksista ja osa keräsi arvokasta kokemusta tuleville talville. Yhtä kaikki nuorisocup toimii hyvänä paikkana tutustua ja saada kilpailukokemusta paikallistason ulkopuoliseen hiihtokilpailutoimintaan. Mitä tapahtuikaan sitten Vieremällä, siitä saatte lukea tarkemmin kilpailujutusta.
Johanna Ukkola pääsi tunnustelemaan kansainvälistä naisten hiihtovauhtia maailmancupin sprintissä Lahden Salpauselällä lauantaina. Maailman naisten vauhti osoittautui vielä kovaksi ja Johannan suoritus jäi karsintahiihtoon, mutta hiihto antoi varmaan antoisaa kokemusta hiihtäjättärelle tulevia vuosia ajatellen.
Viikonloppuna hiihdettiin hopasompaikäisten valtakunnalliset loppukilpailut tyttöjen ja poikien ikäluokissa 13-16-vuotiaat Äänekoskella. Lauantaina hiihdettiin henkilökohtaiset matkat vapaalla tyylillä ja sunnuntaina oli vuorossa viestit perinteisellä tyylillä. Siilinjärven Hiihtoseurasta oli mukana Äänekoskella pieni mutta sisukas porukka lauantain henkilökohtaisilla matkoilla, joissa 25 parhaan palkittavan joukkoon hiihtivät N13 Hannele Rautiainen (23. sija) ja M14 Arsi Ruuskanen (25.sija). N16 sarjassa Marika Ikäläinen paransi myös hienosti viime vuotista sijoitustaan ollen lopulta 50. sijalla.
Viikoloppuna kilpailtiin perinteisellä tyylillä nuorten Suomenmestaruussprintit ja Koululiikuntaliiton mestaruushiihdot lyhyillä matkoilla. Siilinjärven Hiihtoseuran nuorisolle viikonloppu tarjosi hyviä ja tasaisen varmoja suorituksia, muttei aivan huippuvenymisiä tällä kertaa. Toki matkaan mahtui myös epäonnea niin sprintin erähiihdoissa kuin perinteisen tyylin voiteluissakin, mutta näitä kaikkia hiihdon elementtejä mahtuu mukaan aivan huipputasollakin, kuten olemme saaneet seurata Val di Fiemmen MM-kilpailuista viime aikoina.
Viikonlopun aikana hiihdetty 23. Ystävyyden Majan laturetki sai hiihtäjiä mukavasti liikkeelle, kun kahden päivän aikana laturetkelle osallistui yhteensä 430 hiihtäjää. Erityisen ilahduttavaa oli useiden lapsiperheiden lähteminen mukaan laturetkelle, kun Ystävyyden Majan laturetken maasto ja reitin valinnat mahdollistavat erinomaisesti myös lasten osallistumisen tapahtumaan. Laturetken keliolosuhteet olivat molempina päivinä talviset, mutta lähes nollakeli aiheutti hieman haastetta perinteisen hiihtäjille pidon suhteen. Tavataan taas ensi talvena laturetken merkeissä!
Piirikunnallisissa Pöljän pitkän matkan hiihdoissa hiihtäjät pääsivät mittaamaan kuntoaan perinteisissä jäähiihtokilpailuissa ja etsimään Matti Heikkisen innoittamana pöljänpäivää aivan sen ydinalueella Siilinjärven Pöljän kylällä. Kilpailut onnistuivat hienosti ja osallistujamäärä kasvoi ilahduttavasti edellisvuodesta.
Lauantaina hiihdettiin Leppävirralla Pohjois-Savon piirinmestaruuskilpailut, joista piirinmestaruusmitaleita ropisi seuralaisille yhteensä kahdeksalle eri hiihtäjälle. Sunnuntaina seuraväki suuntasi vuorostaan perinteikkäiseen Pohjois-Savon maakuntaviestitapahtumaan Sonkajärvelle, joista suurimpana tuomisena oli seurakilpailun voitto niukalla neljän pisteen erolla Leppävirran Viriin. Maakuntaviestikultaa seura ei voittanut missään sarjassa, mutta viestimitalisteja saatiin seuralle joka toisessa sarjassa: M12-, M16-, Naisten ja Naisveteraanien sarjoissa.
Viikonloppuna hiihdetiin nuorten Suomenmestaruushiihtoja Keski-Suomessa Keuruulla, jossa lauantaina oli viestit ja sunnuntaina pitkät matkat. Siilinjärven Hiihtoseuran urheilijoiden kirkkain saavutus viikonlopulta oli lopulta Johanna Ukkolan kultamitali vapaan tyylin 20 kilometrin yhteislähtökilpailuista.
Nuorisocupin kilpailut jatkuivat Maaningan kansallisten yhteydessä vapaan tyylin normaalimatkoilla väliaikalähtönä. Sopivassa pienessä pakkassäässä hiihdetyissä kilpailuissa Siilinjärven Hiihtoseuran nuoret saavuttivat yhtensä kolme mitalisijaa ja suurimmalla osalla omat suoritukset paranivat verrattuna edellisen viikonlopun Puijon haasteelliseen perinteisen kilpailuun. Omien suoritusten ohella nuoret pääsivät seuraamaan myös Suomen yleisen sarjan kärkipään hiihtäjiä edellisen viikonlopun Jämin mestaruuskilpailuista, kun miesten sarjan voitti Markus Pörsti ja naisten sarjan Kati Venäläinen, joille myös Siilinjärven Hiihtoseuran omat aikuishiihtäjät tarjosivat haastetta erityisesti naisten sarjassa Johanna Ukkolan toimesta.